11 sep. 2001 skete det utænkelige, USA blev udsat for en ekstrem terror da de to tårne blev angrebet.
Dette angreb blev starten på en ny verden, hvor man nu prioriterede sikkerhed frem for alt andet. Dette medførte at man nu skal vente to-tre timer i lufthavnen før man kan komme op i sit fly. Nu hvor de har strammet sikkerhedsreglerne så meget må man ikke engang tage en læbepomade eller en flaske vand med ombord på flyet. HVAD FANDEN ER MENINGEN?!
Men når man så lige tænker over det, så er vi jo i virkeligheden ufattelig glade for denne sikkerhed, som er med til at formindske faren for terror.
Grunden til at USA blev angrebet
Netop i dag er det ni år siden, at to passagerfly styrede direkte ind i World Trade Center og rev op mod 3.000 mennesker med sig i døden. Samtidig rettede terroristerne et tredje fly mod Pentagon, og yderligere et fjerde fly blev sendt af sted mod Det Hvide Hus. Dagen den 11. september sendte chokbølger igennem hele verden og står stadig mejslet i vor bevidsthed.
I et helt nyt BBC dokudrama, der blev færdig i sidste uge, følger vi time for time det døgn, der rystede verden. Og vi ser tilbage på hvordan Danmark oplevede den 9. september.
24 timer vi aldrig glemmer - 11. september 2001
Der er dage vi aldrig glemmer. Dage hvor vi husker,
hvor vi var og hvad vi lavede. En af dem er 11.
september 2001.
11. september 2001 var ellers så normal som den
overhovedet kunne blive. Daværende Statsminister, Poul Nyrup Rasmussen var på sit kontor på Marienborg, daværende chef for PET, Birgitte
Stampe havde en frokostaftale, nyhedsværten,
Reimar Bo skulle bare ind og lave en hurtig
nyhedsudsendelse og danskeren Marie Billegrav
skulle have haft bussen fra foden af de to
tvillingetårne i New York.
Men alle planer skulle vise sig at blive ændret den
dag, for kl. 8.46 amerikansk tid flyver et fly ind i
World Trade Center.11. september 2001
(9/11)
Dramadokumentar fra BBC fra 2006
I dag for seks år siden slap mennesker over hele verden alt, hvad de havde i hænderne, og fulgte fortabte billederne på tv af de forfærdende og ufattelige begivenheder i New York og Washington. For millioner af mennesker vil angrebet på World Trade Center den 11. september 2001 stå som den mest betydningsfulde politiske begivenhed i deres liv. Og det var uden tvivl en dag, der ændrede verden. I dag er det umuligt at forestille sig en verden uden en terrortrussel.
BBC har på baggrund af den officielle 9/11-rapport, interview med overlevende, pårørende til ofre, redningsfolk og embedsmænd, rekonstrueret angrebet på World Trade Center minut for minut. Paradoksalt nok havde milliarder af tv-seere over hele verden pladser på første række, da katastrofen tog fart, men folk inde i de to bygninger vidste ingenting. Her møder vi bl.a. Stanley Praimnath og Brian Park, der aldrig havde mødt hinanden før, men som på stedet dannede et stærkt venskab, der hjalp dem til at overleve. Vinduespudseren Jan Demczur, hvis opfindsomhed reddede sig selv og de fem andre, der var fanget i elevator nr. 41, og de brandmænd, der modigt begav sig ind i de brændende tårne, og som for manges vedkommende omkom i dem. 20.000 mennesker havde deres arbejde i World Trade Center. 2.819 døde i angrebet.
Kort tid angrebet gik Bush på talerstolen og ordene "hvis i ikke er med os, er i imod os" var ikke til at tage fejl af og dette var starten på krig, i henholdsvis Irak og Afghanistan da man mente at det var der faren lå. Det globale terror netværk lå i Afghanistan og her havde Taliban styret gennem flere år givet terroristerne fire hænder til at opretholde træningslejre og organisere et netværk af hellige kriger.
Jagten på terrornetværket Al-Qaeda og netværkets leder Osama Bin Laden fik USA til at slå til mod Afghanistan.
Nordkorea er et af de lande hvor terrorister har mulighed for at skjule sig, da styret i Nordkorea er så ekstremt, ville det være næsten umuligt at finde en person der gemte sig i landet.
Syrien har siden 2000 været involveret i våbenhandel med Irak på trods af FN's våbenaftale mod Irak.
Et syrisk firma med tætte forbindelser til landets regering smuglede våben, og andet militært isenkram til Saddam Husseins Irak mellem 2000 og 2003 og var med til at gøre Syrien til hovedleverandør af, forbudte våben til Irak trods FN's sanktioner mod landet.
I 2002 gik Danmark med i krigen i Afghanistan, da vi er medlem af NATO og derfor skal støtte landene i NATO. USA gik i 2001 gik ind i Afghanistan og mindre end et år efter fulgte vi(Danmark) i deres fodspor.
Sofie og Rikke 9.b
Ingen kommentarer:
Send en kommentar